پردازنده های مختلف زیادی در بازار وجود دارد. با این حال ، فقط تعداد معدودی وجود دارد که باید آنها را در نظر بگیرید. این که آیا شما یک کیس آماده خریداری می کنید ،یا آن را خود اسمبل می کنید یا CPU خود را به روز می کنید ، فرقی ندارد. بهتر است قبل از خرید CPU مدتی به آن فکر کنید. انتخابی که امروز انجام می دهید ، بر سرعت و عملکرد رایانه شما برای سالهای بعد تأثیر خواهد گذاشت.
دو تولید کننده اصلی انواع سی پی یو رایانه ای وجود دارد. Intel و Advanced Micro Devices (AMD) از نظر سرعت و کیفیت بازار را در اختیار دارند. CPU های رومیزی اینتل شامل Celeron ، Pentium و Core هستند. پردازنده های رومیزی AMD شامل Sempron ، Athlon و Phenom هستند. اینتل پردازنده های موبایل Celeron M ، Pentium M و Core را برای نوت بوک ها تولید می کند. AMD نسخه های موبایل Sempron و Athlon خود و همچنین پردازنده موبایل Turion را تولید می کند که در نسخه های Ultra و Dual-Core عرضه می شود. هر دو شرکت، پردازنده های تک هسته ای و چند هسته ای را تولید می کنند.
هر پردازنده دارای سرعت اورکلاک است که در واحد گیگا هرتز (گیگاهرتز) اندازه گیری می شود. همچنین ، یک پردازنده دارای یک باس جلوی آن است که آن را به حافظه RAM متصل می کند. همچنین CPU های دارای دو یا سه سطح حافظه پنهان هستند. Cache نوعی حافظه سریع است که به عنوان یک بافر بین RAM و پردازنده CPU عمل می کند. نوع سوکت پردازنده نوع مادربرد را در جایی که می توان نصب کرد تعیین می کند.
ریزپردازنده یک تراشه سیلیکون است که حاوی میلیون ها ترانزیستور میکروسکوپی است. این تراشه به عنوان مغز رایانه عمل می کند. ریزپردازنده دستورالعمل یا عملیات موجود در برنامه های کامپیوتری قابل اجرا را پردازش می کند. به جای اینکه مستقیماً دستورالعمل را از هارد دیسک خاموش بگیرید ، پردازنده دستورالعمل های خود را از حافظه می گیرد. این سرعت کامپیوتر را به شدت افزایش می دهد.
اگر به فکر ارتقا پردازنده خود هستید ، ابتدا باید مشخصات مادربرد خود را بررسی کنید. CPU که شما نصب می کنید باید اندازه سوکت همان شکاف موجود در مادربرد باشد. همچنین ، هنگام نصب یک پردازنده جدید ، ممکن است نیاز به نصب فن داشته باشید. این امر به این دلیل است که پردازنده های سریعتر گرمای بیشتری نسبت به پردازنده های کندتر تولید می کنند. اگر نتوانید CPU جدید خود را از این گرما محافظت کنید ، ممکن است در نهایت آن را از دست بدهید.
وقتی صحبت از پردازنده ها می شود ، اندازه اهمیت دارد. خواه در حال خرید یک رایانه جدید هستید یا رایانه قدیمی خود را به روز می کنید ، باید سریعترین پردازنده ای را که می توانید از آن برخوردار شوید ، بدست آورید. دلیل این امر این است که پردازنده خیلی سریع منسوخ می شود. انتخاب پردازنده 3.6 گیگاهرتزی به جای 2 گیگاهرتزی، می تواند چندین سال زمان محاسبات ارزان را برای شما بخرد. همچنین هنگام خرید رایانه یا CPU جدید ، سرعت باس جلویی (FSB) را بررسی کنید. یک باس 800 مگاهرتزی یا بیشتر برای سرعت پردازش سریع ضروری است. حافظه نهان یا کش پردازنده نیز مهم است. اطمینان حاصل کنید که اگر نیازهای محاسباتی شما متوسط باشد حداقل 1 مگابایت حافظه پنهان را دارد. اگر یک گیمر حرفه ای هستید و یا برنامه های گرافیکی سنگین را اجرا می کنید ، پردازنده را با بزرگترین کش متناسب با بودجه خود تهیه کنید. صدها هزار تومان اختلاف بین ارزانترین پردازنده ها و گرانترین آنها وجود دارد. با این حال ، با کمی هزینه اضافی می توان پردازنده بسیار بهتری را بدست آورد.
دریافت یک پردازنده با دو هسته ، سه گانه یا چهار هسته ای می تواند تفاوت قابل توجهی در قدرت پردازش رایانه شما ایجاد کند. مثل اینست که دو ، سه یا چهار پردازنده جداگانه همزمان روی رایانه شما نصب شود. این پردازنده ها با هم کار می کنند تا رایانه شما چند کار همزمان را سریعتر و با راندمان بیشتر انجام دهد. دریافت یک CPU با باس بالاتر می تواند توانایی پردازنده در ارتباط با RAM را افزایش دهد و این باعث افزایش سرعت کلی کامپیوتر شما می شود.
واحد پردازش مرکزی (CPU) شامل ویژگی های زیر است :
CPU خود سه جزء زیر دارد:
این واحد می تواند دستورالعمل ها ، داده ها و نتایج را ذخیره کند. این واحد در صورت لزوم اطلاعات را در اختیار سایر دستگاه های رایانه قرار می دهد. همچنین به عنوان حافظه داخلی یا حافظه اصلی یا Random Access Memory (RAM) شناخته می شود.
اندازه آن بر سرعت ، قدرت و توانایی تأثیر می گذارد. حافظه اولیه و حافظه ثانویه دو نوع حافظه در رایانه هستند. عملکرد واحد حافظه عبارتند از :
این واحد عملکرد تمام قسمتهای رایانه را کنترل می کند اما هیچ گونه عملیات واقعی پردازش داده را انجام نمی دهد.
کارکردهای این واحد عبارتند از:
این واحد شامل دو زیر بخش است :
عملکرد بخش حسابی انجام عملیات حسابی مانند جمع ، تفریق ، ضرب و تقسیم است. تمام عملیات پیچیده با استفاده مکرر از عملیات فوق انجام می شود.
عملکرد بخش منطق انجام عملیات منطقی مانند مقایسه ، انتخاب ، تطبیق و ادغام داده ها است.
منبع: tutorialspoint – Techwalla