آشنایی با حافظه ssd - مهمترین دلایل خرابی آن - پیشگیری از بروز مشکل و داغ کردن ssd
آشنایی اجمالی با حافظه ssd
شاید تاکنون نام حافظه ssd را شنیده باشید. در این بخش می خواهیم این حافظه را شرح دهیم. ssd مخفف عبارت انگلیسی: Solid State Drive می باشد. ترجمه این عبارت به فارسی: درایو حالت جامد می باشد. منظور از جامد در این تعریف؛ این است که هیچ قطعه متحرک دیگری در این حافظه وجود ندارد. حافظه ssd، نوعی کارت حافظه به شمار می آید که به جهت ارتقای سرعت و البته کمک به کارت گرافیک لپ تاپ مورد استفاده قرار می گیرد.
برای دیدن لیست موجودی لپ تاپ های استوک ارزان آرالپ کلیک کن
ضمن اینکه از این حافظه به جهت ذخیره سازی حرفه ای انواع داده ها استفاده می کنند. به همین جهت می توان این حافظه را یک حافظه فوق العاده جذابی دانست که سرعت انواع سیستم ها را به طرز شگفت انگیزی، افزایش می دهد. بنابراین اگر یک لپ تاپ دست دومی در اختیار دارید که می خواهید سرعت آن را بالا برده و در مصرف باتری هم صرفه جویی کنید؛ می توانید از حافظه ssd استفاده نمایید.
حافظه ssd
مزایا و معایب حافظه ssd
حال که با حافظه ssd آشنا شدیم؛ در این بخش به معرفی مزایا و معایب این حافظه اشاره می کنیم که عبارتند از:
- سرعت عمل بسیار بالای این حافظه در مقایسه با hdd
- صرفه جویی در مصرف برق و کاهش میزان مصرف باتری لپ تاپ
- افزایش قابل توجه عمر مادربرد دستگاه
- زمان بوت شدن بسیار پایین سیستم عامل
- عدم ایجاد لرزش به علت نبود هیچ گونه قطعه متحرک در این حافظه
- تولید گرمای کم به علت مصرف برق کم
- تحت تأثیر هیچ میدان مغناطیسی قرار نمی گیرد.
- مقاومت بالا در برابر ضربه
- و...
از جمله معایب حافظه ssd نیز می توان موارد زیر را برشمرد:
- قیمت گران آن ها
- ظرفیت کم این حافظه
- بازیابی اطلاعات در این حافظه می توان فرآیندی زمان بر و گران باشد. چون ممکن است هر یک از داده های تراشه آسیب دیده دیگر قابل بازیابی نباشند.
- و...
بنابراین می بایست این نکات را مدنظر قرار داد.
برای دیدن لیست موجودی کیس های استوک آرالپ کلیک کن
آیا حافظه های ssd هم خراب می شوند؟
حافظه ssd نسبت به حافظه hdd، قدیمی تر و دارای مزایایی همچون: مقاومت و طول عمر بیشتر، پایداری و کم مصرف بودن آن و البته سرعت عمل بیشتر می باشد. اما با تمامی این تفاسیر نمی توان اذعان داشت که این حافظه ها هیچ گاه خراب نمی شوند. چون بر حسب علل و عوامل مختلف ممکن است پس از مدتی استفاده، حافظه های ssd هم خراب شوند. شاید شایع ترین و بدترین اتفاقی که در این خصوص می افتد؛ سوختن این حافظه باشد. به همین جهت در ادامه با مهمترین آسیب ها و مشکلاتی که می تواند سبب خرابی حافظه ssd شود؛ آشنا خواهیم شد. سپس در پایان با موارد احتیاطی و راهکارهای مراقبتی آشنا می شویم تا بتوانیم از بروز این اتفاقات ناخوشایند جلوگیری به عمل آوریم. پس ما را تا پایان همراهی کنید. ضمن اینکه باید به این نکته هم اشاره کرد که حتی در صورت خرابی حافظه ssd، امکان تعمیر آن ها وجود دارد. هر چند که کار سخت و پیچیده ای است.
نشانه های خرابی حافظه ssd
آشنایی با مهمترین نشانه های خرابی حافظه ssd
همان طور که گفته شد؛ حافظه ssd هم می تواند خراب شود. مهمترین نشانه هایی که به منزله خراب شدن این حافظه می باشد؛ به شرح زیر می باشند:
- امکان خوانش یا نگارش اطلاعات در حافظ یا درایو مورد نظر وجود نداشته باشد.
- سیستم به کُندی عمل می کند که برای رفع اشکال پایین آمدن سرعت ssd باید به دنبال چاره بود.
- سیستم بوت نمی شود که در این صورت یک علامت چشمک زن یا خطای «دستگاه راه اندازی نمی شود» را در ویندوز مشاهده می کنید.
- به طور مکرر خطای صفحه آبی مرگ و صفحه سیاه مشاهده می شود.
- برنامه های ذخیره سازی، ثابت، مسدود و یا خراب می شوند.
- درایو شما تنها قابل خوانش می شود و نمی توان اطلاعات جدیدی را روی آن نوشت.
- هنگ کردن سیستم و یا ریستارت شدن دائمی آن.
- و...
در صورت بروز هر یک از این نشانه ها، فورا می بایست نسبت به تعمیر آن در مراکز معتبر اقدام کرد.
مطلب پیشنهادی: راهنمای کامل خرید هارد لپ تاپ استوک
عمده ترین دلایل خرابی حافظه های ssd
حافظه ssd، بنا به علل و عوامل مختلفی خراب می شود. اینکه دقیقا به چه علتی حافظه های ssd خراب می شوند؛ از نکات حائز اهمیتی است که می بایست به آن توجه داشت. از جمله مهمترین مشکلاتی که سبب خرابی این حافظه می شوند؛ می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- شکستگی هارد
- خراب شدن قطعات الکترونیکی حافظه ssd
- خراب شدن برد الکترونیکی
- بوی سوختگی ناشی از سوختگی هارد
- از دست رفتن اطلاعات و داده ها
- خراب شدن چیپ فلش و چیپ کنترلر هارد
- خراب شدن خازن هارد
- خراب شدن کانکتور رابط
- بروز مشکلات در فایل های سیستمی هارد
- بروز مشکلات در فرآیند خوانش و نگارش هارد
- خراب شدن فریموری در حافظه ssd
- و...
این عوامل می توانند دلیلی بر خرابی حافظه های ssd باشند. به هنگام بروز این مشکلات، می بایست نسبت به تعمیر آن اقدام کرد. چرا که می توان مشکلات نرم افزاری و سخت افزاری این حافظه را تعمیر کرد.
هشدارهایی برای معیوب بودن درایو ssd
مطلب پیشنهادی: برترین فروشگاه های لپ تاپ استوک
پنج هشدار جدی برای معیوب بودن درایو ssd
برای اینکه حافظه ssd را از نظر معیوب بودن تست نماییم؛ می توان یک سری نرم افزارها را دانلود کرد. از جمله این نرم افزارها می توان به CrystalDiskMark و Smart Reporter Lite و... اشاره کرد. اما به غیر از این دو نرم افزار به منظور تست سلامت این حافظه، می توانید از سایر هشدارها هم استفاده کنید. هر یک از 5 مورد زیر می توانند یک هشدار جدی برای معیوب شدن درایو ssd باشند:
- خطاهای Bad Blocks
با مشاهده بدبلاک ها در حافظه ssd، باید چشم انتظار یک آسیب جدی برای حافظه سیستم خود باشید. وقتی چنین خطاهایی در ssd مشاهده می شود؛ به هنگام نوشتن اطلاعات لازم شما با پیغام خطا مواجه می شوید. پس دیگر امکان ذخیره خوانش و نگارش فایل ها در هارد وجود ندارد. برنامه های فعال شما آسیب خواهند دید و هنگام انتقال فایل با خطا مواجه می شوید. ضمن اینکه چنین خطایی در حافظه ssd، می تواند یکی از علل پایین آمدن سرعت ssd باشد.
- عدم خوانش و نگارش فایل ها
اگر سیستم در زمان نگارش فایل ها با مشکل عدم نگارش و یا عدم خوانش فایل ها مواجه شود؛ با مشکل دیگری رو به رو شده است. اگر پس از نوشتن اطلاعات، پیغام بدبلاک را مشاهده کردید که به منزله عدم خوانش و نگارش فایل ها بود؛ چندان نمی توان انتظار بازیابی فایل ها را داشت. چون تمام اطلاعات از دست رفته اند.
- نیاز به تعمیر سیستم فایل
تعمیر سیستم فایل زمانی است که احتمال از دست دادن برخی از داده ها در سیستم وجود دارد و کار بازیابی نیز بسیار دشوار است. حتی آن را می توان یکی از نشانه های سوختگی حافظه ssd دانست.
بوت شدن سیستم
- بروز اشکالات مکرر در حین بوت شدن
اگر سیستم شما بوت نمی شود و مجبور به ریست کردن آن هستید؛ به احتمال زیاد حافظه ssd سیستم شما معیوب شده است. به همین جهت اگر به طور مکرر در حین بوت شدن، سیستم دچار مشکل می شود؛ بهتر است از فایل های خود نسخه پشتیبان بگیرید.
- حافظه ssd فقط قابل خوانش است
گاهی اوقات در حافظه ssd تنها امکان خوانش وجود دارد و نمی توان اطلاعاتی را روی دیسک نوشت. البته در این حالت امکان بازیابی اطلاعات هست.
پس به طور کلی به جهت پیشگیری از بروز هر گونه مشکل در حافظه ssd، بهتر است درایو خود را در معرض دمای زیاد قرار نداده و سیستم خود را از هر گونه نوسانی دور نگه دارید. ضمن اینکه بایستی یک فضای خالی در درایو ssd شما وجود داشته باشد.
داغ کردن ssd
حافظه SSD معمولا بین 30 درجه سانتیگراد تا 65 درجه سانتیگراد یا 86 درجه فارنهایت تا 149 درجه فارنهایت روشن می ماند. بسته به استفاده از SSD، ممکن است با دمای بالاتر از حد مجاز مواجه شوید. با این حال، کارهای خواندن/نوشتن ساده باعث افزایش شدید دما نمی شوند. بنابراین، معمولاً جای نگرانی نیست مگر اینکه SSD به دمای بالاتر از 70 درجه سانتیگراد برسد. اگر SSD به دمای بیش از 60 درجه برسد، عملکرد آن به سرعت کاهش می یابد. این پدیده را درگیری حرارتی می نامند. بنابراین، برای جلوگیری از فشار حرارتی، توصیه می کنیم دمای SSD را زیر حد مجاز نگه دارید.
مطلب پیشنهادی: راهنمای خرید بهترین کیس استوک اداری و فروشگاهی